Visi VU TSPMI žmonės

Nia Chelidze

VU TSPMI Globalių iššūkių politikos studentė

Nia, atvykai į Lietuvą iš Sakartvelo. Kaip sužinojai apie VU TSPMI ir pasirinkai studijuoti Globalių iššūkių politiką?

Nuo aštuntos klasės žinojau, kad noriu studijuoti užsienyje. Vienuoliktoje klasėje rimtai pradėjau ieškoti universitetų ir atradau VU TSPMI. Buvo daugybė priežasčių, dėl kurių Globalių iššūkių politikos programa man krito į akį, tačiau pagrindinis žavesys buvo tas, kad ji atrodė kitokia nei kitos programos ir apėmė daugiau sričių negu tik tradiciniai politikos mokslai. Taip pat patiko būsimi kurso dalykai ir susidomėjau juos studijuoti.

Kokie studijų dalykai iki šiol tau buvo įdomiausi?

Labai sunku išsirinkti, nes kiekviena tema yra savaip patraukli. Jei reikėtų rinktis, įdomiausi man buvo du dalykai – dr. Simo Čelutkos dėstomi „Praktinės filosofijos pagrindai“, kuriuose ypač patiko aptarti įvairius filosofus (-es) bei jų požiūrius, susiejant juos su mūsų asmeniniu gyvenimu ir šiandienos politine realybe, o taip pat dr. Thomas Peak „Pasaulinės tvarkos transformacijos“ dalykas, kur nagrinėjome daugybę klausimų ir temų, susijusių su šiuolaikine politika bei pasauline tvarka.

Kaip leidi savo laisvalaikį universitete ir už jo ribų būdama aktyvi studentų atstovybėje?

Įdomus klausimas. Stengiuosi išlikti kuo aktyvesnė ir kuo geriau išnaudoti laiką, kurį praleidžiu studijuodama užsienyje. Laisvalaikiu, šalia sau skiriamo laiko, mėgstu tyrinėti Vilnių bei taip daugiau sužinoti apie vietą, kurioje šiuo metu gyvenu. Taip pat esu VU SA (Vilniaus universiteto Studentų atstovybės) narė bei Politologų dienų 2024 organizacinės komandos dalis, tad kol kas daugiausia dėmesio skiriu būtent tam.

Kaip tarptautinei studentei, koks buvo tavo pagrindinis iššūkis pradedant studijas Vilniuje ir kaip jį įveikei?

Daugelis tarptautinių studentų (-čių), mano nuomone, patiria sunkumų pirmaisiais mėnesiais naujoje vietoje su kitokia kultūra. Norėčiau pabrėžti orą. Net neįsivaizdavau, kokia šalta žiema yra Lietuvoje, nors prieš atvykstant čia daugelis žmonių  mane tam nuteikinėjo. Kaip man pavyko ją įveikti? Greičiausiai tereikėjo iš draugų (-ių) lietuvių gauti keletą patarimų ir gudrybių, kaip ją ištverti. Bet manau, kad prireiks daugiau laiko, kol prie jos priprasiu…

Ar galėtum paplėtoti, kokie įvykiai šiuo metu vyksta tavo gimtajame Sakartvele? Kodėl apie juos svarbu žinoti?

Dėkoju už šį klausimą. Šiuo metu Sakartvelo piliečiai (-tės) protestuoja prieš „užsienio agentų“ įstatymą, kurį iš naujo pristatė mūsų vyriausybė. Ankstesnis panašus įstatymo projektas buvo atšauktas 2023 m. kovo mėnesį dėl didelio masto protestų. Ekspertai (-ės) mano, kad „užsienio agentų“ įstatymas visai nepanašus į JAV ar ES teisės aktus, kaip yra teigiama. Jame neužsimenama apie skaidrumo skatinimą arba nenurodoma, nuo kokios veiklos ar kieno interesų jis „saugo“ Sakartvelo piliečius (-tes). Šiuo įstatymu siekiama trukdyti šaliai siekti integracijos į Europos Sąjungą. Tai neatitinka piliečių interesų, kadangi daugiau kaip 84% sakartveliečių nori įstoti į ES (už duomenis dėkoju „UCL Georgian Society“). Šie protestai, mano manymu, dar kartą įrodo sakartveliečių tvirtą norą prisijungti prie Europos Sąjungos, atsiriboti nuo mūsų okupantės Rusijos, ir toliau vystytis kaip demokratinei šaliai.

Ko norėtum palinkėti VU TSPMI bendruomenei?

Pirmiausia norėčiau pasakyti, kad čia esanti nuostabi bendruomenė yra pirmas dalykas, kurį visada paminiu tiems (-oms), kurie klausia apie Vilniaus universitetą ir VU TSPMI. Ypač mano „Globalių iššūkių politikos“ kursas. Vertinu tai, kad studentai (-ės) iš užsienio ir lietuviai (-ės) sudaro tokį įvairialypį ratą. Mano noras TSPMI bendruomenei yra kad ji ir toliau išliktų tokia stipri grupė su įdomiomis asmenybėmis, turinčiomis ką pasiūlyti šiuolaikinei visuomenei.