All stories

Deivydas Mickus

VU SR IIRPS Chairman

Kaip pasirinkai studijas VU TSPMI? Kokie tavo įspūdžiai iš jau praleisto laiko institute? 

Esu socialus žmogus, man patinka bendrauti ir padėti kitiems. Planuodamas savo ateities karjerą visą laiką mąsčiau apie politikos mokslus ir psichologiją. Galiausiai, vienu metu susimąsčiau, o kas jeigu pasirinkčiau politiką? Psichologija – tai galimybė padėti vienam žmogui, politika – padėti visiems valstybės gyventojams. Todėl kai pildžiau LAMA BPO į pirmą vietą įrašiau VU TSPMI su tikslu iš šių studijų išmokti, kaip veikia valstybė ir kokią pagalbą galėčiau suteikti valstybės gyventojams ateityje.  

Kaip geriausius įspūdžius iš instituto, galėčiau išskirti nemažai laiko, praleisto bendraujant su tarptautiniais studentais bei kūrybišką atmosferą institute. Kalbant iš savo prisiminimų, tikrai yra smagu pabendrauti su iš kitos valstybės, kitos kultūros į Lietuvą atkeliavusiais studijuoti studentais. Dažniausiai mūsų pokalbiai būdavo apie rimtus politinius klausimus ir kokios politinės nuotaikos egzistuoja jų regione. O apie kūrybišką institutą, tai man politika asocijuojasi su ne tik įstatymų žinojimu, bet ir tavo paties kūrybiškumu, kaip tu savo idėją pristatysi visuomenei. Todėl turime savo institute kalėdinius vakarus, integracijos stovyklą ir paprastus pasibuvimus vakarais, kuriuose tikrai įvyksta kažkas kūrybiško.  

Neseniai pradėjai eiti VU SA TSPMI pirmininko pareigas. Kas paskatino tave imtis šios atsakomybės ir kokius tikslus sau išsikėlei šiam laikotarpiui? 

Pirmiausia mane paskatino asmeninis atsidavimas darbui, kuris man patinka ir per vienus metus išaugęs prisirišimas prie šios organizacijos bendruomenės. Pripažįstu, pirmininko pareigos yra atsakingiausios, nes tu atstovauji ne tik studentus, bet ir kartu savo komandą. Galima sakyti, tampi tarpininku tarp bendruomenės ir savo komandos. Tuo pačiu, mano šuolis iš mentoriaus į pirmininkus tikrai nėra kasdienis įvykis, bet čia irgi išlenda viena iš mano savybių – aš nebijau kelti sau iššūkių, nes jeigu žaisi atsargiai, tai niekada nepasimokysi iš klaidų.  

Tikslų šiuo metu turiu daug, kiekvienas jų man atrodo pats svarbiausias. Vis dėlto, neturiu kartu su savo komanda ketverių metų kadencijos, kad viską galėtume išspręsti. Tad šiuo metu planuosime, kurią iš esamų problemų spręsime šiais metais.  Sau taip pat keliu ir didesnius tikslus, tokius tikslus, susijusius su bendruomenės stiprinimu, studijų kokybės gerinimu ir viena iš labiausiai „crazy“ idėjų – siūlyti iniciatyvas, kurios VU TSPMI darytų dar labiau matomą nacionaliniu lygmeniu. 

Kaip sekasi VU SA TSPMI koordinatorių komandai, ties kokiomis temomis planuojate dirbti šiais metais? 

Dar per anksti klausti, kaip mano komandai sekasi, viskas dar tik pačioje pradžioje. Vis dėlto, jau dabar matau, kad mano suburta komanda tikrai duos naudingų rezultatų. Svarbiausia, kad kiekvienas iš jų neužmigtų ant laurų įvykdžius vieną iš tikslų, o nuolat judėtų toliau.  

Kiekvienas koordinatorius tikrai turės darbo dirbant su savo koordinuojama sritimi. Tikslai irgi bus kiekvieno asmeniškai pasirinkti. Daug vyks aptarimų ir nemažai diskusijų renkantis, ką veiks kiekvienas komandos narys. Vis dėlto, reikės kiekvienam suteikti ir laisvę nuspręsti, ką veiks ateinančiais metais, nes per prievartą užmestas darbas gali pasibaigti katastrofiškai.  

Aktyviai veiki ir kitose jaunimo organizacijose, ar galėtum daugiau papasakoti apie savo veiklas? 

Veikiau, dabar nebesu toks aktyvus kaip buvau anksčiau, nes dabar siekiu pilnai susikoncentruoti į vieną organizaciją ir joje nuveikti kiek galima daugiau. O anksčiau tikrai buvau veiklus JKL‘e, VJOSAS‘e, nes turėjau tą pačią aistrą kurti bendruomenei. Buvau atsakingas už renginių organizavimą. Ši sritis man labai patiko, nes tekdavo bendrauti su pačiais dalyviais ir stebėti jų nuotaikas ir emocijas renginio metu.   

Kaip tau sekasi suderinti akademinį gyvenimą su įvairiomis visuomeninėmis veiklomis? Ar turi kokių nors patarimų kitiems studentams, norintiems aktyviai įsitraukti į universitetinį gyvenimą? 

Niekada nepagalvojau apie tai. Galimas variantas, kad suderinti pavyksta, nes turiu didelį norą nuveikti kiek įmanoma daugiau. Laikausi nuomonės, kad darbai kalba patys už save. Dėl šios priežasties atsiranda didelė motyvacija viską suderinti. Žinoma, labai svarbus ir mano paties dienos, savaitės, mėnesio laiko planavimas    ką veiksiu, kur būsiu ir panašiai. Galvoje jau nebeužtenka vietos vien tik prisiminti, ką turiu nuveikti rytoj arba poryt.  

Labai gero patarimo kitiems negaliu duoti, nes kiekvienas esame skirtingas, kiekvienas esame skirtingai motyvuoti įsitraukti į tam tikras veiklas. Tačiau, jeigu TU nori nuo kažko pradėti daryti pokyčius, tai visuomet geriausia tai pradėti nuo bendruomenės, kuri turi panašų mąstymą. Mūsų padalinys gali būti tavo pradžia, siekiant pokyčių Lietuvoje. Todėl nebijok parodyti savo užsidegimą ir norą. Motyvuotus žmones visada vertinu teigiamai, nes jie duoda daugiau, nei būna numatyta. 

Ko norėtum palinkėti VU TSPMI bendruomenei?  

Pirmiausia, tikiuosi, kad ateinančiais metais kiekvienas neužsisklęs savo pasaulyje, o kaip tik bus atviri skirtingoms nuomonėms. Mūsų institutas augina visuomenės veikėjus, kurie sveiką kritiką sugebės priimti konstruktyviai ir ateities darbus atliks kokybiškai. Antra, linkiu tarpusavio bendradarbiavimo ir socialinių ryšių kūrimo. Tai, ką kiekvienas iš jūsų sukurs šiais metais, turės ir tolimoje ateityje. Nebijokite išeiti iš komforto zonos.